Парламентът реши временна комисия да проверява всички  факти и обстоятелства,

...
Парламентът реши временна комисия да проверява всички  факти и обстоятелства,
Коментари Харесай

НС създаде временна комисия Нотариуса, оглави я Никола Минчев

Парламентът реши краткотрайна комисия да ревизира всички  обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

„ За “ бяха 191 народни представители, без „ срещу “, един „ въздържал се “. Народното събрание одобри общ план на решение за основаване на краткотраен орган, който включва предложенията на " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи.

 

Комисията е от 17 народни представители на симетричен принцип – петима от ГЕРБ-СДС, четирима – „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ), трима – „ Възраждане “, трима – Движение за права и свободи, един - „ Българска социалистическа партия за България “ и един от „ ИТН “.

За нейн ръководител е определен Никола Минчев.

 

Срокът на работа е 3 месеца, като би трябвало да бъдат открити всички обстоятелства и условия към възможното съществуване на лица и проведени групи за въздействие в правораздавателната система по отношение на обществено изнесената информация за активността  на Мартин Божанов. 

 

Цяла заран Народното събрание разисква двете предложение на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи и на ПП-ДБ за основаване на краткотрайна анкетна комисия, която да откри дали групата на Мартин Божанов-Нотариуса е оказвала нерегламентирано въздействие в правосъдната система, несъвместимо със стандартите за самостоятелност и професионална нравственос. От " ИТН " желаят и следствие връзката на Алексей Петров при основаването на кабинета, съобщи Българска национална телевизия.

 

Теменужка Петкова - ГЕРБ-СДС:  " Настоящият план за решение за основаване на краткотрайна анкетна комисия за инспекция на обстоятелства и условия към групата на Мартин Божанов -Нотариуса бе подбудена от данните, занесени от Неправителствени организации в Антикорупционен фонд и предмет на голям брой изявления в медиите, а точно - изказвания за съществуване на частен клуб за магистрати в София, благосъстоятелност на Мартин Божанов, използнан за нерегламентирани връзки на магистрати от приблизително и високо равнище. Предложението за краткотрайна комисия за обстоятелства и условия, обвързвана с активността на групата към Мартин Божанов - Нотариуса е подбуден от голям брой сведения, посочващи присъединяване на тази група на магистрати в разнообразни равнища на правосъдната система.

 

Наличието на изказвания по отношение на обезпечаване на чадър за противоправната активност на посоченото лице е неотложно да се изяснят обстоятелствата и дали Мартин Божанов е подкрепят фактически и в случай че да, от кого ".

 

Мирослав Иванов - ПП-ДБ:  " Веднъж на няколко години се появява един самоуверен магистрат, който обществено да оповести големите проблеми, които са налични в системата на правосъдната власт. Ще се опитаме да дадем естрада и на други смели магистрати, които, уверен съм, знаят за сходни случаи, за каквито изнесе информация арбитър Цариградска. Надявам се, че при ловко управление на тази комисия ще бъдат оповестени обстоятелства и условия, свързани със зависимости, сфери на въздействие и корумпирани схеми.

 

Петър Петров- " Възраждане ":  " Да предположим в действителност дойдат смели магистрати, както вие посочихте, да дадат изказвания. Тези с картите от частния клуб ще ги позволяваме ли до комисията или няма да ги позволяваме? И тяхната позиция дали ще се смени, в случай че дойдат, и ще си хвърлят ли към този момент картите от този затворен така наименуван клуб на магистратите ".

 

Корнелия Нинова- водач на Българска социалистическа партия:  " Поне от кумова срама напишете най-после едно изречение, че като изясните обстоятелствата, ще извършите законодателни оферти за промени в Закона за правосъдната власт, за Висш съдебен съвет, за инспектора на Висш съдебен съвет, за нещо. Иначе това ще бъде едно чешене на езици, потребление на информация непозволено един против различен, ще си извивате ръцете. Не изключвам това да е обвързвано и с ротации и с регулатори. "

 

Гроздан Караджов - Има Такъв Народ:  " Хранителната верига на тази корупция в България на незаконните вмешателства и в правосъдната система и в изпълнителната власт една и съща. Горе на върха на тази хранителна верига са политици. В тази връзка да ви попитам, вие ще подкрепите ли нашето публицистично предложение да се проверява и ролята и мястото на Алексей Петров, Кирил Петков и на бащата на Кирил Петков да сформирането на това държавно управление ".

 

Народните представители ще гласоподават през днешния ден проекторешение за комисия, която да изследва какво се случва със основаването на " Национална многопрофилна детска болница ".


Предложението за основаване на Временна комисия за инспекция на обстоятелства и условия по отношение на съществуването на нерегламентирано въздействие в правосъдната система и обязаност на представители на правосъдната власт, несъвместими със стандартите за самостоятелност и професионална нравственос е импортирано от Кирил Петков и група народни представители.

Късно нощес от Движение за права и свободи оповестиха, че дружно с ГЕРБ-СДС са внесли в деловодството на Народното събрание план за основаване на краткотрайна комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов - Нотариуса.

Също по този начин се чака да бъде импортирано публично и настояването за чуване на и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов за делата против Мартин Божанов - Нотаруса, който бе погубен в София предходната седмица.

Предложението за комисия за детската болница пък е импортирано от Корнелия Нинова и група народни представители, написа Дарик.

Депутатите ще гласоподават и Проект на решение за попълване състава и управлението на непрекъснатата делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР